VOEDING > Energie en voedingsstoffen > Voedingsstoffen
In dit onderdeel worden de verschillende voedingsstoffen besproken. Deze kennis heb je nodig om te begrijpen wat een gezonde en evenwichtige voeding nu precies is. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de inname van verschillende voedingsstoffen.
Energie
Voedingsstoffen
Eiwitten
Koolhydraten
Vetten
Vitaminen
Mineralen en spoorelementen
Voedingsvezels
Water
Alcohol
Voedingsstoffen
Vroeger behoorden enkel eiwitten, vetten en koolhydraten tot de voedingsstoffen. Men dacht dat enkel deze voedingsstoffen van belang waren voor het instant houden van ons lichaam. Maar niet is minder waar! Door de evolutie in de wetenschap kwam al snel aan het licht dat dit niet de enige noodzakelijke voedingsstoffen zijn.
Bijvoorbeeld: vissers die voor een lange tijd op zee verbleven, namen voldoende vlees (eiwtten en vetten), brood en granen (koolhydraten) mee. Toch werd de bemanning ziek. De klachten waren vermoeidheid, huidbloedingen en gezwollen tandvlees. Oorspronkelijk werd er gedacht aan een infectie. Later werd ontdekt dat een tekort aan vitamine C hiervoor aan de basis lag, volop aanwezig in groenten en fruit. Deze aandoening noemt men scheurbuik.
Voedingsstoffen zijn dus specifieke bestanddelen uit voedingsmiddelen, die in ons lichaam elk hun eigen functie hebben. Ze zorgen voor de groei, de bescherming en een goed functioneren van het lichaam.
De verschillende voedingsstoffen zijn: eiwitten, koolhydraten, vetten, water, vitaminen, mineralen, sporenelementen en voedingsvezels.
Calcium is bijvoorbeeld een mineraal nodig voor de opbouw van onze beenderen en eiwitten worden o.a. gebruikt voor de opbouw van spieren en huid.
Van elke voedingsstof heeft de mens een bepaalde hoeveelheid nodig. Wanneer hij van een bepaalde voedingsstof te weinig inneemt, ontstaat er een stoornis in de werking van het lichaam en daardoor kan er een ziekte ontstaan.
MAAR! De laatste jaren ziet men eigenlijk het omgekeerde. Nu nemen we van bepaalde voedingsstoffen teveel in, bijvoorbeeld vetten en eiwitten. Hierdoor ontstaan er ook ziektes zoals overgewicht, diabetes, kanker,…
Alcohol wordt niet aanzien als een voedingsstof omdat die geen nuttige elementen voor ons lichaam aanbrengt.
Verder naar EIWITTEN >
|