download als PDF
VOEDING > Energie en voedingsstoffen > Mineralen en sporenelementen

In dit onderdeel worden de verschillende voedingsstoffen besproken. Deze kennis heb je nodig om te begrijpen wat een gezonde en evenwichtige voeding nu precies is. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de inname van verschillende voedingsstoffen.

Energie
Voedingsstoffen
     Eiwitten
     Koolhydraten
     Vetten
     Vitaminen
     Mineralen en spoorelementen
     Voedingsvezels
     Water
Alcohol


Mineralen en sporenelementen

Wat zijn mineralen en spoorelementen?
Als iemand na zijn dood gecremeerd wordt, blijft er niets over dan een urn met stof. Al het water en alle organische stoffen zijn verdwenen. Wat overblijft, is anorganische stof, ook wel mineralen genoemd. Ons lichaam bestaat voor 4% uit mineralen.
Op grond van de hoeveelheid van een bepaalde stof die in het lichaam aanwezig is, spreekt men van mineralen en sporenelementen. Mineralen die in de voeding voorkomen zijn onder andere calcium, fosfor, magnesium, natrium, chloor, kalium en zwavel.
De sporenelementen zijn ijzer, zink, selenium, koper, jodium, kobalt, chroom, fluor, silicium, tin, nikkel, vanadium, mangaan en molybdeen.

Mineralen Bronnen in de voeding Enkele eigenschappen
Calcium Melkproducten (melk, kaas, yoghurt, pudding), calciumrijke sojaproducten, groene bladgroenten, waterkers, brocccoli, koolsoorten, vijgen, amandelen, hazelnoten, sojabonen, sesamzaad. Zorgt voor de opbouw en de stevigheid van het bot, van belang bij het samentrekken van de spieren
Fosfor Melkproducten, kaas, peulvruchten, vis, vlees, volkorenproducten, ei zorgt voor de stevigheid van het skelet en is een onderdeel van het DNA en RNA
Magnesium volle graanproducten, groenten, peulvruchten, noten, cacao, chocolade Betrokken bij het samentrekken van de hartspier
Natrium Keukenzout, industrieel bereide voedingsmiddelen, bepaalde soorten water (Vichy, Appolinaris, Ostende Thermal, Erns, Meudon, Gerolsteiner, Stern, Tonisteiner, Badoit, Top, L"?©berg, tafelwater Delhaize) Handhaving van het osmotisch evenwicht (rol in de bloeddruk), samentrekking van de spieren.
Chloor Keukenzout Zie Natrium
Kalium Brood, graanproducten, sojameel, rauwe groene groenten, gedroogde en verse vruchten, vruchtensappen, melk, noten Gelijkaardig als bij natrium
IJzer Vlees, orgaanvlees, volle graanproducten, groene groenten, peulvruchten, gedroogde vruchten Maakt deel uit van het hemoglobine
Zink Graanproducten, kaas, noten, vlees, vis, schaal- en schelpdieren Heeft een invloed op smaak en reuk, speelt een rol in het CO2 transport bij rode bloedcellen.
Selenim Graanproducten, vlees, gevogelte en eieren Is een stof die is betrokken bij het anti-oxidanten systeem
Koper Volle granen, groenten, noten, lever, nieren, schaaldieren. Speelt een rol bij de vorming van melanine (een donker pigment) en de vorming van collageen (weefsel dat wordt gevormd tijdens het genezen van een wonde)
Jodium Zeewier, vis, schaal- en schelpdieren, gejodeerd zout Maakt deel uit van het schildklierhormoon
Chroom Groenten, fruit en volkorenproducten Bevordert de glucosetolerantie
Fluoride Thee, zeevis, schaal- en schelpdieren Zorgen voor de versteviging van het gebit en skelet
Mangaan Thee, volle graanproducten, gember, bananen, peulvruchten, noten, cacao,... (het komt voor in bijna alle voedingsmiddelen met uitzondering van melk) Is betrokken bij de vormin van DNA en RNA en de koolhydraat- en vetstofwisseling.

Mineralenbehoefte
De dagelijkse behoefte ligt anders voor mineralen dan voor sporenelementen. Voor mineralen ligt dat boven 100 mg per dag en voor sporenelementen eronder. De inname voor calcium en ijzer werd in de Belgische voedselconsumptie peiling nagegaan. Daaruit bleek dat 17% van de jongens tussen de 15 en de 18 jaar de aanbeveling voor calcium halen en bij de meisjes haalt slechts 2,1% de aanbeveling. De inname van ijzer voor jongens tussen de 15 en de 18 jaar was 12,5 mg en die voor meisjes was 9,6 mg.

Hier kan de behoefte per leeftijdsgroep worden nagegaan.

Aandachtspunt
Bepaalde sporenelementen kunnen ook dienst doen als anti-oxidant. Een voorbeeld hiervan is selenium.




Verder naar VOEDINGSVEZELS >