download als PDF
VOEDING > Energie en Voedingsstoffen> Vitaminen

In dit onderdeel worden de verschillende voedingsstoffen besproken. Deze kennis heb je nodig om te begrijpen wat een gezonde en evenwichtige voeding nu precies is. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de inname van verschillende voedingsstoffen.

Energie
Voedingsstoffen
     Eiwitten
     Koolhydraten
     Vetten
     Vitaminen
     Mineralen en spoorelementen
     Voedingsvezels
     Water
Alcohol



Vitaminen

Wat zijn vitaminen?
Vitamines leveren geen energie. Het zijn organische stoffen die in zeer kleine hoeveelheden nodig zijn voor een goed functioneren van ons lichaam. Het zijn essentiële stoffen, dwz dat ze niet door ons lichaam kunnen worden aangemaakt. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld vitamine D kan via onze huid door de zonnestralen worden aangemaakt.
Naargelang hun oplosbaarheid wordt er een onderscheid gemaakt tussen wateroplosbare (vitamines van de B-groep en vitamine C) en vetoplosbare vitaminen (vitaminen A, D, E en K).

Aanvankelijk gaf men de vitamines de namen van het alfabet: vitamine A, B, C, D, enzovoort. Toen ontdekte men dat vitamine B niet uit één, maar uit meer vitamines bestond. Men gaf dit aan door achter de letter B een cijfer te plaatsen; vitamine B1, B2, … Tegenwoordig gebruikt in de wetenschap liever de wetenschappelijke naam van de vitamines. In tabel 2 wordt ook de wetenschappelijke naam van de vitamine vermeld.

Vitaminen (vetoplosbare) Bronnen in de voeding Enkele eigenschappen
Vitamine A
= retinol
Provitamine A of beta-caroteen:
plantaardige voedingsmiddelen: groene bladgroenten, geel-oranje fruit.
Vitamine A:dierlijke voedingsmiddelen: lever, boter, kaas, ei, vette vissoorten, volle melkproducten, margarine en minarine (wettelijk gevitamineerd met vitamine A)
Beta-caroteen heeft een beschermende functie (anti-oxidant)
Vitamine A: zorgt voor de aanmaak van rodopsine (deze stof maakt het mogelijk om te kunnen zien in de schemerdonker)
Vitamine D
= cholecalciferol
Blootstelling aan de zon: de blootstelling aan UV-licht van handen, armen en gezicht gedurende 5 tot 15 minuten per dag wordt gezien als adequaat om een voldoende vitamine D - spiegel te verwerven. Mensen met een donkere huid kunnen een langere blootstelling nodig hebben.
In de voeding: boter, margarines en minarines verrijkt met vitamine D, eigeel, lever, visolie, vette vissoorten zoals sardines en zalm, volle melk, kaas.
Legt calcium vast in de beenderen.
Vitamine E
= alfa-tocoferol
Granen, bladgroenten, broccoli, fruit, eieren, noten, oliën, bepaalde margarines en minarines. Is een belangrijke anti-oxidant
Vitamine K
= fyllochinon
Groene bladgroenten, vlees, lever Speelt een rol bij de stolling van het bloed

Vitaminen (wateroplosbare) Bronnen in de voeding Enkele eigenschappen
Vitamine C
= ascorbinezuur
Nieuwe aardappelen, groenten, fruit Bevordert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, is een belangrijke beschermstof (anti-oxidant).
Vitamine B1
= thiamine
Aardappelen, bruine rijst, havervlokken, tarwezemelen, tarwekiemen, groenten, varkensvlees, biergist Speelt rol in het metabolisme van koolhydraten
Vitamine B2
= riboflavine
Graanproducten, groene bladgroenten, melk, kaas, ei, lever, vlees, gist Betrokken bij de eiwit-, koolhydraat- en vetstofwisseling
Vitamine B3
= nicotinezuur
Vlees, graanproducten, peulvruchten en noten. Betrokken bij de eiwit-, koolhydraat- en vetstofwisseling.
Vitamine B5
= pantotheenzuur
In vele plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen Speelt een rol bij de vorming van cholesterol
Vitamine B6
= pyridoxine
Aardappelen, volkorenproducten, eieren, vlees, vis, melkproducten en groenten Betrokken bij de eiwit- en vetstofwisseling
Vitamine B9 of H
= biotine
Lever, gist, noten en groenten Heeft een rol in de eiwit-, vet- en koolhydraatmetabolisme
Vitamine B11
= foliumzuur
Volle graanproducten, groene groenten (spinazie, broccoli), fruit, eieren, lever, melkproducten Is nodig voor de vorming van DNA en RNA
Vitamine B12
= cobalamine
Melkproducten, vlees, vis, ei Speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen, DNA en RNA en de eiwitstofwisseling

Vitaminebehoefte
De behoefte aan vitaminen evolueert mee met de leeftijd. Bij sommige vitaminen speelt ook het geslacht een rol.

Aandachtspunten
Supplementen moeten met een zekere voorzichtigheid worden genomen. De belangrijkste leverancier van vitaminen is de voeding. Bepaalde vitaminen worden door ons lichaam gebruikt als anti-oxidant. Ze gaan bijvoorbeeld ons lichaam beschermen tegen oxidatie van LDL-cholesterol, maar ook beschermen tegen gevaren (bv. zonnestralen) van buitenaf. De anti-oxidanten zijn de beschermers van ons lichaam.
Voorbeeld: beta-caroteen, vitamine C en vitamine E.




Verder naar MINERALEN EN SPOORELEMENTEN >