download als PDF
VOEDING > Vegetarisme

Vegetarisme

Dit hoofdstuk is bedoeld voor iedereen die meer wilt weten over vegetarisme, voor vegetariërs of personen die vegetariër willen worden.
We wandelen eerst door enkele verwarrende termen die rond het vegetarisme heersen. Daarnaast worden ook enkele aandachtspunten overlopen om volwaardig vlees en vis te vervangen.

Begripomschrijving:
Ongeveer 2.500 jaar geleden voorspelde Pythagoras: ”Zolang mensen massaal dieren slachten, zullen zij ook elkaar vermoorden.” Het begrip vegetariër werd voor het eerst in 1842 gebruikt. Het is afgeleid van het Latijnse woord ’vegetus’. Vegetus staat voor actief, levendig en krachtig.

Lacto-ovo-vegetariër:
Lacto-ovo-vegetariër is een synoniem voor vegetariër. Een vegetariër eet dus geen producten afkomstig van gedode dieren. Hij eet dus geen vlees of vis en producten op basis van gelatine. Hoewel dit niet door iedere vegetariër wordt gerespecteerd.
Een vegetariër eet wel dierlijke producten zoals melk, kaas, eieren, ... . Voor deze producten moeten er geen dieren worden gedood.

Lacto-vegetariër:
Een lacto-vegetariër eet wel melkproducten maar geen eieren.

Ovo-vegetariër:
Een ovo-vegetariër eet wel eieren maar geen melkproducten.

Pesco-vegetariër:
Dit is iemand die geen vlees eet maar wel vis.

Semi-vegetariër:
Een synoniem voor semi-vegetariër is parttime vegetariër. Dit is iemand die af en toe een stukje vlees eet.

Veganist:
Naast alle eerder genoemde combinaties, bestaan er ook nog veganisten. Dit zijn personen die niets van dierlijke producten eten, maar ook niets van dierlijke afkomst willen gebruiken zoals leer, bont of wol.

Waarom mensen overschakelen naar een vegetarische of veganistische voeding kan verschillende redenen hebben. Hieronder worden de meest voorkomende redenen opgesomd.

  • dierenleed: Onder de jongeren is dit de meest voorkomende reden waarom er geen dierlijke producten meer worden gegeten;
  • gezondheid: Doordat sommige mensen niet meer zeker zijn van de kwaliteit van het vlees, kiezen ze er bewust voor om geen vlees meer te eten. Ook groeit het besef dat door de consumptie van veel vlees en hun hoog gehalte aan verzadigde vetzuren, het risico op hart- en vaatziekten niet verkleind;
  • milieu: Wanneer eenzelfde oppervlakte landbouwgrond wordt gebruikt voor het grazen van vee, kan je met de opbrengst minder mensen voeden dan als je deze oppervlakte zou gebruiken voor het telen van plantaardige producten. Het kappen van het regenwoud is één van de gevolgen van deze politiek. Daarbij worden door de grote mestproductie van vee, onze wateren bevuild.

Voeding bij vegetariërs
Weetjes & tips voor beginners