download als PDF
VOEDING > Gezonde voeding

De actieve voedingsdriehoek
De actieve voedingsdriehoek geeft een idee van wat je dagelijks zou moeten eten en hoeveel je zou moeten bewegen. De aanbevelingen zijn opgesteld voor iedereen ouder dan 6 jaar. Bij het uitoefenen van een intensieve sport, zware lichamelijke activiteit of indien je een bepaald dieet volgt, vraag je best advies aan een diëtist(e).

(klik voor een grotere afbeelding)

Elk voedingsmiddel levert een aantal voedingsstoffen, maar één voedingsmiddel levert echter nooit alle vereiste voedingsstoffen. In de actieve voedingsdriehoek vind je 8 groepen die elk bijdragen tot een gezonde levensstijl. Het topje van de actieve voedingsdriehoek, de restgroep, is een toemaatje.

De basisprincipes voor een evenwichtige voeding
De samenstelling van de actieve voedingsdriehoek berust op drie basisprincipes:

  • Evenwicht: De voedingsdriehoek is in 9 groepen onderverdeeld: 7 essentiële voedingsgroepen, 1 restgroep en 1 bewegingsgroep. Evenwichtig eten, betekent dat je dagelijks uit de 7 essentiële groepen van de voedingsdriehoek, in de juiste verhouding, voedingsmiddelen kiest als basis voor je voeding. Zo wordt op een evenwichtige manier energie en voedingsstoffen aangebracht.
  • Variatie: Dagelijks uit elke groep hetzelfde eten, leidt tot eenzijdige en onevenwichtige voeding. Niet alle voedingsmiddelen uit dezelfde groep bevatten dezelfde soorten en hoeveelheid voedingsstoffen. Daarom is niet alleen variatie tussen de verschillende groepen, maar ook binnen dezelfde groep noodzakelijk. Dagelijks uit iedere groep eten en variëren binnen elke groep is de boodschap.
  • Matigheid: Eet niet meer dan nodig uit de kleine groepen en wees matig met voedingsmiddelen uit de top. Ook al staat een voedingsmiddel bekend als gezond en passend in een evenwichtige voeding: te veel is te veel.
Wat zijn volgens de voedingsdriehoek de praktische aanbevelingen voor jongeren tussen de 12 en de 18 jaar?

water 1,5 liter
Aardappelen, gekookt 3,5 - 5 stuks
Brood, bruin 7 - 12 sneden
Groenten vers/diepvries 300 gram
Fruit, vers 3 stuks
Melkproducten (halfvol) en calciumverrijkte sojaproducten 3 - 4 glazen
Vlees, vis, eieren, vervangproducten (onbereid) 100 gram
Smeervetten Dun smeren
Bereidingsvet 10 gram
Restgroep Niet nodig


Verstrekkingseenheden:
  • 1 snede bruin brood (groot, vierkant brood) = 30 gram = 15 gram cornflakes = 20 gram beschuiten = 20 gram muesli = 2 rijstwafels;
  • 1 aardappel = 70 gram = 15 gram ongekookte rijst = 15 gram ongekookte deegwaren = 15 gram ongekookte bulghur = 15 gram ongekookte couscous;
  • 1 snede kaas = 20 gram;
  • 1 stuk fruit = 125 gram;
  • 1 groentelepel = 50 gram;
  • 1 snede brood dun gesmeerd met vetstof = 5 gram;
  • 1 eetlepel bereidingsvet = 10 gram;
  • 1 glas melk = 150 ml;


Bespreking van de voedingsdriehoek
1 Activiteiten
2 Water
3 Graanproducten en aardappelen
4 Groenten
5 Fruit
6 Melk- en calciumverrijkte sojaproducten
7 Vlees, vis, eieren en vervangproducten
8 Smeer- en bereidingsvet
9 Restgroep