|
|
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

7 Vlees, vis, eieren en vervangproducten
Vlees, vis, eieren en vervangproducten zijn een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals ijzer. Vervangproducten van vlees, vis en eieren zijn onder andere sojaproducten, peulvruchten en noten.
Vlees is rijk aan vetten, in het bijzonder verzadigde vetten, en cholesterol. Het is aanbevolen om het gebruik van vlees te beperken en de aanbevelingen te volgen. Vis mag 2 maal per week op het menu verschijnen, bij voorkeur 1 maal vette vis en 1 maal magere vis. Dit omdat vis een bijzondere bron is van Omega 3 - vetzuren.
Vers onbereid vlees |
|
Zeer mager
0 - 5 gram vet |
Rund: onbereide americian, biefstuk, chateaubriand, gebraad,lever, lange rugspier, lenderollade, rosbief, rundgehakt, schenkel, tournedos
Varken: varkenshaas, fricandeau, ham, mignonnette, oester, ongepaneerde schnitzel
Kalf: fricandeau, gebraad, lever, schenkel
Paard: alle soorten
Lams: lamsboutlapje
Gevogelte: kalkoenborst, kippenborst, lever, worst
Andere: haas, wild konijn, ree, schapenvlees filet, struisvogel filet, struisvogel
|
Mager
5,1 - 10 gram vet |
Rund: entrecôte, ribstuk
Varken: filetkotelet, hersenen, lever, nier ribkotelet, ribgebraad, schoudergebraad
Kalf: entrecôte, gehakt, kalfsgehakt, kalfslapje, kotelet, ribstuk, rollade, tong
Lams: lamsfilet
Gevogelte: gehakt, kip met en zonder vel, kippenbout
Andere: tam konijn
Samengestelde producten: blinde vink
|
Halfvet
10,1 - 20 gram vet |
Rund: hamburger, tong
Varken: gehakt, karbonade, tong
Lams: gehakt, schouder, karbonade, bout
Gevogelte: soepkip
andere: schapenbout
Samengestelde producten: rund - varken gehakt
|
Vet tot zeer vet
> 20 gram vet |
Rund: braadworst
Varken: braadworst, ribbetjes, spek
Lams: zadel
|
Indeling vleeswaren |
|
Magere vleeswaren
5 - 15 gram vet
per 100 gram |
Achterham, bacon, casselerib, filet díAnvers, filet de Saxe, gerookte ham, kalfsgebraad, kalkoenham, kipfilet, kiprollade, lever, gekookte ossetong, paarderookvlees, rauwe ham, rosbief, runderrookvlees, schouderham, varkensgebraad. |
Halfvette vleeswaren
15,1 - 25 gram vet
per 100 gram |
Corned beef, filet americain bereid, leverworst, tongworst, vleesbrood, zure zult |
Vette vleeswaren
25,1 - 35 gram vet
per 100 gram |
Boerenpâté, boterhamworst, leverworst, leverpastei, ontbijtspek, salami, snijworst, smeerleverworst, vleessalade, vleesworst, witte beuling, worstsoorten, zwarte beuling |
Zeer vette vleeswaren
> 35 gram vet
per 100 gram |
cervelaatworst |
Indeling verse vis, week- en schelpdieren voglens vetgehalte |
Magere soorten
0 - 2 gram vet
per 100 gram
onbereid product |
Griet, grijze garnaal, inktvis, kabeljauw, kikkerbil, koolvis, krab, langoestine, leng, octopus, oester, pieterman, pollak, rivierbaars, rivierkreeft, rode poon, rog, schar, schelvis, schol (pladijs), sint Jakobsschelp, snoek, snoekbaars, surimi, tarbot, tong, tonijn, wijngaardslak, wijting, zeeduivel (lotte), zeekreeft, zeelt, reuze zout- en zoetwatergarnalen (scampi en gambaís), zwaardvis* |
Halfvette soorten
2,1 - 10 gram vet
per 100 gram
onbereid product |
Ansjovis, forel, heilbot, hondshaai* (zeepaling), mosselen, karper, roodbaars, sardien, tonijn*, victoriabaars, zalmforel, zeebrasem, zeewolf. |
Vette soorten
> 10 gram vet
per 100 gram
onbereid product |
Haring, maatje, makreel, rivierpaling*, sprot, zalm |
*Voor tonijn en andere roofvissen geldt de restrictie voor kleine kinderen om maximum 1 consumptie per week te verbruiken omwille van de methylkwik problematiek.
Indeling vervangproducten volgens vetgehalte |
|
< 5 gram vet
per 100 gram
onbereid product |
Peulvruchten:linzen, tuinboon, bruine boon, witte boon, groene erwten, kikkererwten, kapucijners
Andere: seitan (o.b.v. tarwe) mycoproteïne natuur, zeewier, kiemzaad
|
5,1 - 10 gram vet |
Producten op basis van soja: sojakaas (tofu), tempeh |
> 10 gram vet |
Peulvruchten: gefermenteerde sojaboon, noten en zaden: amandel, cashewnoot, hazelnoot, lijnzaad, maanzaad, mosterdzaad, okkernoot, paranoot, pecannoot, pijnboompitten, pinda, pistache, sesamzaad, walnoot, zonnebloempitten
Andere: hard gekookte ei, omelet
|
Verder naar SMEER- EN BEREIDINGSVET> |