download als PDF
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

 

 

7 Vlees, vis, eieren en vervangproducten
Vlees, vis, eieren en vervangproducten zijn een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals ijzer. Vervangproducten van vlees, vis en eieren zijn onder andere sojaproducten, peulvruchten en noten.

Vlees is rijk aan vetten, in het bijzonder verzadigde vetten, en cholesterol. Het is aanbevolen om het gebruik van vlees te beperken en de aanbevelingen te volgen. Vis mag 2 maal per week op het menu verschijnen, bij voorkeur 1 maal vette vis en 1 maal magere vis. Dit omdat vis een bijzondere bron is van Omega 3 - vetzuren.

Vers onbereid vlees
Zeer mager
0 - 5 gram vet
Rund: onbereide americian, biefstuk, chateaubriand, gebraad,lever, lange rugspier, lenderollade, rosbief, rundgehakt, schenkel, tournedos

Varken: varkenshaas, fricandeau, ham, mignonnette, oester, ongepaneerde schnitzel

Kalf: fricandeau, gebraad, lever, schenkel

Paard: alle soorten

Lams: lamsboutlapje

Gevogelte: kalkoenborst, kippenborst, lever, worst

Andere: haas, wild konijn, ree, schapenvlees filet, struisvogel filet, struisvogel

Mager
5,1 - 10 gram vet
Rund: entrecôte, ribstuk

Varken: filetkotelet, hersenen, lever, nier ribkotelet, ribgebraad, schoudergebraad

Kalf: entrecôte, gehakt, kalfsgehakt, kalfslapje, kotelet, ribstuk, rollade, tong

Lams: lamsfilet

Gevogelte: gehakt, kip met en zonder vel, kippenbout

Andere: tam konijn

Samengestelde producten: blinde vink

Halfvet
10,1 - 20 gram vet
Rund: hamburger, tong

Varken: gehakt, karbonade, tong

Lams: gehakt, schouder, karbonade, bout

Gevogelte: soepkip

andere: schapenbout

Samengestelde producten: rund - varken gehakt

Vet tot zeer vet
> 20 gram vet
Rund: braadworst

Varken: braadworst, ribbetjes, spek

Lams: zadel


Indeling vleeswaren
Magere vleeswaren
5 - 15 gram vet
per 100 gram
Achterham, bacon, casselerib, filet díAnvers, filet de Saxe, gerookte ham, kalfsgebraad, kalkoenham, kipfilet, kiprollade, lever, gekookte ossetong, paarderookvlees, rauwe ham, rosbief, runderrookvlees, schouderham, varkensgebraad.
Halfvette vleeswaren
15,1 - 25 gram vet
per 100 gram
Corned beef, filet americain bereid, leverworst, tongworst, vleesbrood, zure zult
Vette vleeswaren
25,1 - 35 gram vet
per 100 gram
Boerenpâté, boterhamworst, leverworst, leverpastei, ontbijtspek, salami, snijworst, smeerleverworst, vleessalade, vleesworst, witte beuling, worstsoorten, zwarte beuling
Zeer vette vleeswaren
> 35 gram vet
per 100 gram
cervelaatworst

Indeling verse vis, week- en schelpdieren voglens vetgehalte
Magere soorten
0 - 2 gram vet
per 100 gram
onbereid product
Griet, grijze garnaal, inktvis, kabeljauw, kikkerbil, koolvis, krab, langoestine, leng, octopus, oester, pieterman, pollak, rivierbaars, rivierkreeft, rode poon, rog, schar, schelvis, schol (pladijs), sint Jakobsschelp, snoek, snoekbaars, surimi, tarbot, tong, tonijn, wijngaardslak, wijting, zeeduivel (lotte), zeekreeft, zeelt, reuze zout- en zoetwatergarnalen (scampi en gambaís), zwaardvis*
Halfvette soorten
2,1 - 10 gram vet
per 100 gram
onbereid product
Ansjovis, forel, heilbot, hondshaai* (zeepaling), mosselen, karper, roodbaars, sardien, tonijn*, victoriabaars, zalmforel, zeebrasem, zeewolf.
Vette soorten
> 10 gram vet
per 100 gram
onbereid product
Haring, maatje, makreel, rivierpaling*, sprot, zalm
*Voor tonijn en andere roofvissen geldt de restrictie voor kleine kinderen om maximum 1 consumptie per week te verbruiken omwille van de methylkwik problematiek.

Indeling vervangproducten volgens vetgehalte
< 5 gram vet
per 100 gram
onbereid product
Peulvruchten:linzen, tuinboon, bruine boon, witte boon, groene erwten, kikkererwten, kapucijners

Andere: seitan (o.b.v. tarwe) mycoproteïne natuur, zeewier, kiemzaad

5,1 - 10 gram vet Producten op basis van soja: sojakaas (tofu), tempeh
> 10 gram vet Peulvruchten: gefermenteerde sojaboon, noten en zaden: amandel, cashewnoot, hazelnoot, lijnzaad, maanzaad, mosterdzaad, okkernoot, paranoot, pecannoot, pijnboompitten, pinda, pistache, sesamzaad, walnoot, zonnebloempitten

Andere: hard gekookte ei, omelet




Verder naar SMEER- EN BEREIDINGSVET>