download als PDF
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

8 Smeer- en bereidingsvet
Smeer- en bereidingsvet levert ons in de eerste plaats energie. Daarnaast zijn ze van belang voor hun aanbreng van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen (vitamine A & D). Onder smeer- en bereidingsvet verstaan we minarines, margarines, vetstoffen met verlaagd vetgehalte, boter, halfvolle boter en oliën. Olie en margarine of minarine, rijk aan onverzadigde vetzuren, genieten de voorkeur omdat ze hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Let op: ook al moet het gebruik van smeer- en bereidingsvet gematigd worden, toch is ook deze groep essentieel voor een evenwichtige voeding.

Een mespuntje smeervet (ong. 5 gram) op een snede brood en één eetlepel bereidingsvet per persoon voor de warme maaltijd volstaan, omdat voedingsmiddelen uit de andere groepen (vlees, melkproducten, koekjes, …) ons ook al heel wat vetten kunnen leveren.

Om producten te kiezen in de groep smeer- en bereidingsvet wordt naast het bekijken van het totaal vetgehalte gekeken naar het gehalte aan verzadigde vetzuren (in verhouding met het gehalte totaal vet). Het is altijd belangrijk om het gehalte aan verzadigde vetzuren onder de 10 energie% te houden.

Het criterium voor de groep smeer- en bereidingsvet is gebaseerd op het gehalte aan verzadigde vetzuren ten opzichte van het gehalte aan totaal vet:

Producten Criterium
Kies bij voorkeur < 1/3 VV tov totaal vet
Kies als middenweg > 1/3 VV tov totaal vet
Naar de restgroep Producten die niet strikt onder de benaming smeer- en bereidingsvet vallen zoals koude en warme geëmulgeerde sauzen.




Verder naar DE RESTGROEP >