download als PDF
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

6 Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
Melkproducten zijn een belangrijke bron van calcium, eiwit en vitaminen van de B-groep. Calcium is een essentiële voedingsstof die bijdraagt tot de opbouw en het onderhoud van sterke botten.

Elke dag 3 à 4 glazen melk (450 à 600 ml) en 1 tot 2 sneden kaas (20 à 40 gram) of afgeleide producten vormen een minimum om de calciumbehoefte te halen. Om osteoporose te voorkomen moet op elke leeftijd voldoende calcium ingenomen worden. De basis van sterke botten wordt op jonge leeftijd gevormd. In de adolescentenperiode is de groeispurt en dus ook de groei van de botten het grootst. In deze periode is dan ook de behoefte aan calcium groot. Halfvolle melk en magere kaassoorten krijgen de voorkeur. Sojaproducten zoals sojadranken en sojadesserts kunnen melk vervangen op voorwaarde dat zij verrijkt zijn met calcium. Ook bepaalde zaden en groenten bevatten calcium. Hierover vind je bij het hoofdstuk vegetarisme meer uitleg. Melkproducten en sommige alternatieven kunnen rijk zijn aan vetten en toegevoegde suiker.


Kies bij voorkeur Kies als middenweg Naar de restgroep
Melk Karnemelk, magere melk, halfvolle melk, kwartvolle melk Chocomelk, volle melk, melkpoeder, gesuikerde karnemelk
Gefermenteerde melk Magere en halfvolle yoghurt Kefir, gesuikerde yoghurt, volle yoghurt, yoghurtdranken
Calciumverrijkte sojaproducten Calciumverrijkte sojadrink Calciumverrijkte sojafantasiedrinks, calciumverrijkte sojadesserts
Dessert Vanille en chocoladedesserts, flan, pudding, rijstpap Tiramisu
Room/milkshake/ijs Milkshake Ijs, roomijs, room, vervangroom

Kaas
Kies bij voorkeur Kies als middenweg Naar de restgroep
Magere kaassoorten, ook wel aangeduid met 20+ of 30+ Halfvette en vette kaassoorten, alle kazen >= 40+



Verder naar VLEES, VIS, EIEREN EN VERVANGPRODUCTEN >