download als PDF
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

 

 

 

4 Groenten
Groenten leveren meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Omdat niet alle groenten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten, is afwisseling heel belangrijk.

Een gemiddelde aanbeveling van de groenteporties is 300 gram. Deze hoeveelheid kan worden gespreid over de warme maaltijd en de broodmaaltijd. Afhankelijk van de bereiding leveren groentebereidingen meer of minder vetten, meer of minder zout. Groenten op zich zijn prima voedingsmiddelen en van nature vetarm. De toevoeging van vetten (room, sausen, …) en zout wordt best beperkt.

Kies bij voorkeur Kies als middenweg Naar de restgroep
Alle verse groenten, alle diepvriesgroenten zonder room- en/of saustoevoegingen Alle diepvriesgroenten met room- en/of saustoevoegingen, alle bereide producten met toevoegingen van zout: blikgroenten, groentesappen, groentesoepen. Groenteburgers (gepaneerd en voorgebakken)

Indien groenteburgers als vleesvervanger worden gebruikt, levert dit te veel energie en te weinig voedingsstoffen. Lees hier meer over bij vegetarisme.




verder naar FRUIT >