download als PDF
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

5 Fruit

Fruit levert — net zoals groenten — koolhydraten (vooral enkelvoudige koolhydraten), vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Daarom moeten we dagelijks zowel groenten als fruit eten.

Fruit kan bij het ontbijt, als dessert, als tussendoortje of snack; met een minimum van 2 stuks per dag. Gebruik liever vers fruit dan blikfruit of gedroogd fruit.

Bij het conserveren van vruchten wordt meestal suiker toegevoegd, met als gevolg een hogere energiewaarde en een relatief lagere aanbreng van vezels, vitaminen en mineralen. Deze producten worden in de restgroep geplaatst. Gedroogd fruit is rijk aan voedingsvezels, enkelvoudige koolhydraten, vitaminen en mineralen. Door het drogen van het fruit is het ook rijk aan energie. Vers fruit heeft steeds de voorkeur.



Kies bij voorkeur Kies als middenweg Naar de restgroep
Vers fruit en diepvriesfruit zonder extra toevoeging van suiker. Bllikfruit (op eigen sap, op siroop), vruchtenmoes, vruchtensap en gedroogd fruit. Confituur, confituur met verlaagd suikergehalte en vruchtenstroop.



Verder naar MELKPRODUCTEN EN CALCIUMVERIJKTE SOJAPRODUCTEN>