|
|
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

3 Graanproducten en aardappelen
Graanproducten en aardappelen leveren meervoudige koolhydraten, plantaardige eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Zij vormen de basis van onze voeding. Volkorenproducten krijgen de voorkeur. De dagelijkse aanbeveling voor graanproducten en aardappelen is afhankelijk van de benodigde energie.
|
Kies bij voorkeur |
Kies als middenweg |
Naar de restgroep |
Aardappelen |
Aardappelen bereid zonder vetstof, bijvoorbeeld gekookte en gestoomde aardappelen |
Puree bereid zonder eieren |
Frieten, kroketten, chips, light chips, ... |
Brood/beschuit |
Volkorenbrood, voltarwebrood, roggebrood, 7 granenbrood, bruin brood, volkoren beschuit en volkoren crackers. |
Wit brood, boerenbrood, piccolo, toast, pistolet, melkbrood, beschuit, rozijnenbrood en sandwich |
Croissant, koffiekoek |
Deegwaren |
Volkoren deegwaren |
Alle andere deegwaren |
|
Rijst |
Bruine of zilvervliesrijst |
Parboiled rijst, witte rijst, ... |
|
Ontbijtgranen |
Ongesuikerde muesli, vezelrijke ontbijtgranen, havervlokken, tarwevlokken, volkorentarwevlokken met vruchten of met granen |
Cornflakes (aangerijkte, chocolade, honing), gepofte maïskorrels, gepofte tarwekorrels met honing, gepofte en gegrilde rijstkorrels, haver en volkoren tarwerondjes met honing en amandel |
Krokante muesli |
Andere graanproducten |
Bulghur, couscous, gerst, quinoa, spelt, parboiled tarwe |
|
|
Graanproducten verwerkt tot koek en gebak |
Rijstwafel met meerdere granen |
Rijstwafel met chocolade |
Alle soorten koek en gebak |
Verder naar GROENTEN > |