download als PDF
VOEDING > Gezonde voeding > De actieve voedingsdriehoek

 

 

3 Graanproducten en aardappelen
Graanproducten en aardappelen leveren meervoudige koolhydraten, plantaardige eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Zij vormen de basis van onze voeding. Volkorenproducten krijgen de voorkeur. De dagelijkse aanbeveling voor graanproducten en aardappelen is afhankelijk van de benodigde energie.



Kies bij voorkeur Kies als middenweg Naar de restgroep
Aardappelen Aardappelen bereid zonder vetstof, bijvoorbeeld gekookte en gestoomde aardappelen Puree bereid zonder eieren Frieten, kroketten, chips, light chips, ...
Brood/beschuit Volkorenbrood, voltarwebrood, roggebrood, 7 granenbrood, bruin brood, volkoren beschuit en volkoren crackers. Wit brood, boerenbrood, piccolo, toast, pistolet, melkbrood, beschuit, rozijnenbrood en sandwich Croissant, koffiekoek
Deegwaren Volkoren deegwaren Alle andere deegwaren
Rijst Bruine of zilvervliesrijst Parboiled rijst, witte rijst, ...
Ontbijtgranen Ongesuikerde muesli, vezelrijke ontbijtgranen, havervlokken, tarwevlokken, volkorentarwevlokken met vruchten of met granen Cornflakes (aangerijkte, chocolade, honing), gepofte maïskorrels, gepofte tarwekorrels met honing, gepofte en gegrilde rijstkorrels, haver en volkoren tarwerondjes met honing en amandel Krokante muesli
Andere graanproducten Bulghur, couscous, gerst, quinoa, spelt, parboiled tarwe
Graanproducten verwerkt tot koek en gebak Rijstwafel met meerdere granen Rijstwafel met chocolade Alle soorten koek en gebak


Verder naar GROENTEN >